Финансовите посредници очакват към края на годината да отчетем още по-висока

...
Финансовите посредници очакват към края на годината да отчетем още по-висока
Коментари Харесай

Още по-висока инфлация и още по-ниски лихви по депозитите?

Финансовите медиатори чакат към края на годината да отчетем още по-висока инфлация и още по-ниски лихви по депозитите. Това излиза наяве от анкетите на Министерството на финансите сред търговски банки, капиталови медиатори, ръководещи сдружения и пенсионно-осигурителни сдружения, резултатите от които бяха оповестени на 8 декември. 

Инфлационните упования до края на 2021 година не престават да се покачват и към този момент сочат мощно покачване на потребителските цени. Преобладават мненията за мощно повишаване на инфлацията. От 2.4% през юни, годишният ритъм на инфлация достигна 4% през септември. Очакванията за четвъртото тримесечие също към този момент са отчасти осъществени, откакто през октомври годишното повишение достигна 5.2% под въздействие на значителното покачване на цените на енергийните артикули и храните, е

Засилват се и упованията за намаляване на лихвените проценти по депозитите и в трите съществени употребявани валути - левове, евро и долари: " Получената балансова оценка за последното тримесечие на 2021 година е по-скоро консистентна с релативно песимистичните упования на медиаторите за макроикономическите индикатори от позиция на вероятно повишаване на защитните спестявания и респективна реакция от комерсиалните банки поради високата им ликвидност ".

Отделно анкетираните чакат леко покачване на лихвените проценти по заемите до края на годината. През третото тримесечие се наблюдаваше намаляване на междинните лихвени проценти за интервала по отношение на второто тримесечие при корпоративните и жилищните заеми и леко покачване при потребителските, а през октомври имаше намаляване по отношение на тези стойности и в трите пазарни сегмента. Възможно пояснение за упованието на участниците в анкетата е вероятно покачване на кредитния риск в портфейлите на банките. Фактори за това биха били предстоящото закъснение на стопанската система до края на годината, както и последователното намаляване на размера на заемите, утвърдени за присъединяване в частния мараториум върху погашенията на отговорности на нефинансови предприятия и семейства към банки.

Oчакванията на банките за активността им остават позитивни и за последното тримесечие на годината на фона на продължаващо ускоряване на заема за частния бранш. Към края на третото тримесечие годишното му повишаване се форсира до 7.6% и 7.9% в края на октомври. При нефинансовите предприятия годишното повишаване към края на септември и октомври беше 4.1% и 4.4%, подкрепено и от месечното повишаване на овърдрафта.

Според банките размера на дълготрайните заеми на компаниите ще нараства с по-високи темпове по отношение на оценката им за трето тримесечие на годината, до момента в който повишаването на овърдрафта им ще бъде по-умерено.

Търговските банки, също чакат растежа на дълготрайните заеми на семействата и на тези, деноминирани в евро леко да се форсира до края на декември. Тази оценка е на фона на продължаващо двуцифрено повишаване на жилищните заеми до 16.2% и 16.5%, надлежно в края на септември и октомври по отношение на година по-рано. Кредитите за ползване на семействата също продължиха да се форсират, като годишното им повишаване доближи 10.1% в края на октомври.

При депозитите на семействата се резервира наклонността на устойчиво повишаване на спестяванията, с което упованията на участниците от предходната анкета като цяло се осъществиха. В края на третото тримесечие годишното повишаване на депозитите на семействата беше 11% при 12.2% в края на второто. При привлечените депозити от компании банките чакат повишаването леко да се забави, само че динамичността им ще остане на позитивна територия.

Конкуренцията в бранша, както и от други небанкови институции и лизинговите компании ще продължи да нараства, като тази от небанковия кредитен пазар ще бъде по-изявена.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР